Aboneaza-te la feed-ul nostru

Daca preferi un feed RSS in locul unui newsletter poti sa te abonezi aici.

Urmareste-ne pe Twitter

Daca vrei sa fii la curent cu noutatile noastre, pe Twitter, poti sa ne dai Follow aici .

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru

Aboneaza-te la newsletter-ul nostru, iar noi iti vom trimite saptamanal ultimile stiri din lumea berilor germane.

SORTIMENTE - DICTIONAR

A

ALE - Familie vasta de beri obtinute din drojdie, prin fermentatie la temperaturi inalte. Berile Ale sunt opuse berilor lager, care sunt obtinute prin fermentatie la temperaturi joase. Berile din aceasta familie sunt foarte aromate si includ mai multe tipuri de bere, diferite prin culoare si gust. In Germania s-au pastrat cateva sortimente de bere Ale, cele mai reprezentative fiind cele din zona renana: Altbier (Dusseldorf) si Kolsch (Koln).


ALKOHOLFREI - Termen desemnand berile fara alcool.


ALSTERWASSER - Sinonim pentru berile Radler. Variatiune de bere Radler prezenta in nordul Germaniei, caracterizata de o cantitate superioara de bere, fata de cea de limonada.


ALTBIER - Termen care desemneaza toate berile produse prin fermentatie la temperaturi ridicate avand o culoare aramie, chilimbarie intensa spre maro, cu caracteristici asemanatoare cu cele ale berilor produse in mod traditional in zona Dusseldorf din Germania. Sunt maltate, delicate si au un gust amar.


ALT - Sinonim sau prescurtare pentru Altbier.


B

BERE - bautura obtinuta prin fermentarea maltului de orz, la care se adauga hamei. In Germania se accepta utilizarea termenului de bere doar daca bautura este produsa din 4 ingrediente: apa, malt de orz sau grau, hamei si drojdie, sau in alte cuvinte daca respecta Legea Germana a Puritatii Berii. Este o bautura slab alcoolica si nedistilata. Se obtine prin fermentarea drojdiei si a unui must fabricat din malt, hamei si apa. Este preferat maltul de orz deoarece acesta ofera atat enzimele necesare, cat si o aroma tipica de malt. Gustul amar si aroma beri provin de la hamei, care are si rol de conservant. Dioxidul de carbon determina formarea unei spume abundenta.


BERE ALBA - Termen care desemneaza in Germania berile din grau, Weiss.


BERE BLONDA - Termen care desemneaza in Germania de obicei berile de culoare aurie, filtrate, precum Pilsner, Helles sau Lager.


BERE BRUNA - Termen care desemneaza in Germania berile de culoare maronie, precum Bock, Doppelbock, Altbier sau Dunkel.


BERE NEAGRA - Termen care desemneaza in Germania berile de culoare inchisa, precum Schwarzbier.


BERE FARA ALCOOL - Tip de bere slab alcoolizata. Concentratia de alcool care desemneaza o bere non-alcoolica este diferita de la tara la tara. In Germania trebuie sa fie de sub 0,5-1%.


BERLINER WEISSE - Bere alba nefiltrata specifica Berlinului. Considerata cea mai sarata bere din lume, este un sortiment ce beneficiaza de "denumire de origine controlata" si astfel poate fi realizat doar in Berlin. Este o bere de fermentatie inalta, cu carbonatare ridicata, si alcool intre 2,5-3% si se poate servi cu sirop de fructe sau schnaps (shot denumit "Schuss" in germana).


BOCKBIER - Tip de beri Lager, cu o concentratie ridicata de alcool (mai strong) si o aroma puternica de malt. Aceste beri au o culoare ce variaza de la galben-auriu la maro inchis. Sunt maltate, robuste si dulci.


BOCK - Sinonim sau prescurtare pentru Bockbier.


D

DIESEL- Cocktail de bere cu Cola.


DOPPELBOCK - Beri bock duble, mai inchise la culoare decat Bock-urile, dar mai dulcege si mai incisive, mai cu seama la nivelul concentratiei de alcool.


DORTMUNDER EXPORT- Sortiment de beri de fermentatie la temperaturi joase, produse in mod traditional in Germania, la Dortmund, si care s-au extins in toata Germania. Sunt beri lager, usoare, cu corpolenta scazuta, a caror culoare variaza de la blond la auriu si care prezinta o aroma intensa de hamei, avand un gust amar.


DROJDIA DE BERE- produs natural folosit pentru fermentarea mustului de bere. Drojdia de bere se foloseste doar sub forma de cultura pura si este de doua tipuri: de fermentatie superioara (inalta) si de fermentatie inferioara (joasa). Cantitatea de drojdie folosita pentru insamantarea mustului este de 0,5-1 litru la 100 de litri de must. Dupa fermentare, drojdia de bere se recolteaza, se spala si poate fi folosita din nou de circa 10 ori.


DUNKEL- Sortiment de beri inchise la culoare, asociate cu Bavaria, de unde provine stilul acesta de bere. Ca toate berile bavareze, Dunkel-urile tind sa fie maltoase, cu aroma subtila de hamei si mai putin amarui. Gradul de alcool variaza intre 4,8-5,6%.


DUNKELWEIZEN- Sortiment ce desemneaza versiunea nefiltrata a berilor Dunkel.


E

EISBOCK- Beri de tip bock ce sunt racite si inghetate in timpul productiei. Astfel, apa ingheata inaintea alcoolului si, atunchi cand gheata se sparge, nivelul de alcool se concentreaza, dand nastere unei beri foarte robuste.


EXPORT- Sinonim sau prescurtare pentru berile Dortmunder Export.


F

FESTBIER- Termen ce desemneaza berile de la festivalul Oktoberfest, identic cu sortimentul Oktoberfestbier si similar sortimentului Marzen. Deoarece apelativul de Oktoberfestbier poate fi utilizat doar de berariile bavareze care participa la festivalul munchenez, berariile din restul Germaniei sunt nevoite sa foloseasca denumirea de Festbier (bere de festival). Este o bere mai strong, mai inchisa la culoare si cu continut mai ridicat de zaharuri (din cauza fermentarii mai indelungate) decat traditionala bere bavareza Helles.


FRUCHTBIER- Bere cu fructe; cocktail de bere cu suc de fructe (de exemplu Radler).


H

HAMEI- Planta erbacee agatatoare cu flori galben verzui, cultivata in zonele cu clima rece, ale carei inflorescete aromatice si amare se intrebuinteaza la fabricarea berii, initial ca si conservant. Florile de hamei uscate au ca scop adaugarea gustului amar la bere si echilibrarea gustului dulce al maltului de zahar.


HEFEWEIZEN- Sortiment de bere din grau, nefiltrata. Termen utilizat mai mult de straini, germanii preferand denumirea de Weissbier. Provine de la alaturarea cuvintelor "hefe: - drojdie, si "weizen" - grau.


HELLES- Sortiment de bere blonda filtrata, specific Bavariei. Inrudit cu Dortmunder Export, termenul se refera la o bere de fermentatie joasa ceva mai seaca decat cea Lager sau Export, dar cu un gust mai putin intens de hamei in comparatie cu o bere Pilsner. Denumirea provine de la cuvantul "Hell" care inseamna deschis si care se refera la culoarea galben deschis pe care o au berile Helles.


HELL- Sinonim sau prescurtare pentru berile Helles.


HELLERBOCK- Sinonim pentru sortimentul Maibock. Cunoscute si ca HELLES BOCK.


I

ICEBIER- Varianta a berilor eisbock bavareze. Berile din aceasta categorie sunt deschise la culoare, sunt produse prin scaderea treptata a temperaturii pana la -4 grade Celsius, in etapele de maturatie si de fermentatie.


K

KELLERBIER- Sortiment de beri nefiltrate cu gust intens de hamei. Sunt prin excelenta nepasteurizate si nefiltrate si fermentate in cuve/tancuri deschise. Sunt caracterizate de o carbonatare redusa. Denumirea inseamna "beri de pivnita" deoarece sunt lasate la maturat in beciuri racoroase, in butoaie de lemn, cu fermentare vie (drojdie inca activa). Au o culoare chilimbarie. Originare din Franconia.


KELLER- Sinonim sau prescurtare pentru berile Kellerbier.


KOLSCH- Sortiment specific zonei Koln (unde detine apelativ de origine controlata, care inseamna ca poate fi produs doar in Koln). Bere de fermentatie inalta (cea mai importanta bere Ale din Germania alaturi de Altbier), obtinuta prin fermentarea la temperaturi calde (13-21 grade) si apoi prin racirea la temperaturi scazute, carbonatata natural, mai putin amara decat berile Lager dar de culoare asemanatoare.


KRISTALLWEIZEN- Termen ce desemneaza berile de grau filtrate. Inrudite cu Hefeweizen, care sunt nefiltrate. Au un gust si o carbonatare ridicata ce le aseamana cu vinurile spumante.


L

LAGER- Termen care desemneaza berile de fermentatie la temperaturi scazute si de culoare deschisa, aurie. Produse intaia oara de berarul german Josef Groll in orasul ceh Plzen, berile lager au revolutionat industria berii, astazi majoritatea berilor din lume fiind Lager. Pana la berile Lager, berea predominanta in Europa era berea Ale (bere de fermentatie inalta). Stilul este caracterizat de un gust racoritor, corpolenta medie si culoare blond auriu. In Germania, Lagerbier desemneaza berile mai slab alcoolizate, de o corpolenta (body) scazuta si gust amarui mai putin pronuntat.


LANDBIER- Insemnand "bere de tara", sortimentul provine din berea produsa artizanal de taranii germani in propriile gospodarii. Cum taranii romani produc vin sau tuica, la fel agricultorii germani produc inca din timpuri stravechi bere. Este mai putin concentrata si cu gust de hamei putin sesizabil. Gust bogat de cereale.


LATZENBIER- O variatie mai strong si mai inchisa la culoare a berilor Altbier din Dusseldorf. Cunoscute si sub denumirea de Sticke Alt.


LEICHTBIER- Termen desemnand berea dietetica (cu continut mai redus de calorii si alcool).


LEICHTE- Sinonim sau prescurtare a berilor Light, Leichtbier.


M

MAIBOCK- Sortiment de bere strong specific Bavariei. Cunoscut si ca Hellesbock, se produce prin toamna-iarna si este bun de consumat in luna mai de unde si denumirea). Gust pronuntat de malt, concentratie alcoolica de 6-7%.


MALT- Produs obtinut din boabe de cereale incoltite, uscate si macinate, folosite la fabricarea berii si a spirtului sau, prajit, la prepararea unui surogat de cafea. Maltul este, in general, de trei tipuri: brun, blond si caramel.


MALZBIER- Bere de malt; este de fapt o bautura racoritoare cu foarte putin alcool si care se obtine din amestecul de malt cu suc de fructe. Procedeul de obtinere se aseamana cu cel al berii, dar fara etapa de fermentare.


MALTA- Sinonim sau prescurtare a berilor Malzbier.


MARZEN- Berile tipic germane produse la Munchen, in luna martie, pentru a fi consumate toamna, de obicei la Oktoberfest. Sunt beri Lager cu un gust si continut ridicat de malt, sunt dulci, mediu-robuste si agreabile.


MIXBIER- Cocktail de bere. Ready To Drink constand in amestec de bere si suc (Cola, limonada, oranjada, etc).


MIX- Sinonim sau prescurtare pentru Mixbier.


MUNCHENER- Malt brun tipic zonei orasului Munchen, din Germania. Intra in componenta berilor de tip lager ceva mai tari (Bock, Dunkel) si au o culoare mergand de la aramiu inchis pana la maro, cu un gust condimentat. Berile cu gust pronuntat maltat contin de obicei malt Munchener.


MUST DE BERE- Solutia obtinuta din zahar de malt, fiarta impreuna cu hameiul, inainte de fermentare.


O

OKTOBERFETSBIER- Sortiment de bere, similar Marzen, si identic cu Festbier, care se serveste exclusiv in timpul festivalului de bere Oktoberfest din Munchen. Poate fi produs sub aceasta denumire doar de berariile din Munchen care participa la festival.


P

PILSNER- Beri Lager clasice, de culoare auriu deschis. Au, in general, un buchet floral si aromat si un gust sec. Produse intaia oara de berarul german Josef Groll in orasul ceh Plzen, de unde si denumirea. La aparitia primei beri de acest tip, se caracteriza astfel: bere clara, de culoare galbena datorate drojdiei speciale, apei moale din Boemia de Vest, orzului cu un continut scazut de proteine, hameiului uscat din atec si apei din izvoarele zonei cu un grad foarte scazut de salinitate. Berea fermenteaza si se matureaza timp de doua sau trei luni, la o temperatura constanta de 1-2 C. Berile de tip Pilsner moderne au preluat tehnica lui Groll, revolutionara prin tipul de fermentare al drojdiilor. Berea Pilsner este o bere Lager de culoare blond intens, limpede, cu carbonatare moderata, si note puternice amarui (pe toata durata degustarii, mai ales retrogust).


PILS- Sinonim sau prescurtare a berilor Pilsner.


PREMIUM- Termen care desemneaza berile de calitate superioara.


R

RADLERMASS- Sortiment rezultat din amestecul de bere Pils sau Helles si limonada sau suc de lamaie. Berea a fost inventata de un carciumar Franz Xaver Kugler, care a servit Radler ciclistilor care faceau turul Bavariei pentru ca acestora sa nu le fie afectata concentrarea. Denumirea Radler inseamna in germana "ciclist" iar mass provine de la 1 litru, cat era initial halba de Radlermass.


RADLER- Sinonim sau prescurtare a berilor Radlermass.


RAUCHBIER- Sortiment de beri afumate. "Rauch" inseamna in germana fum. Este de fapt o bere Marzen de fermentatie joasa a carei aroma specifica de fum provine din maltul care este afumat cu ajutorul crengilor de fag.


RUSSBIER- Sortiment care provine din amestecul de bere din grau (bere alba) cu limonada sau suc de lamaie. Echivalentul Radler-ului numai ca berea Pils sau Helles este inlocuita cu bere Weiss (fie filtrata dar si nefiltrata).


RUSS- Sinonim sau prescurtare a berilor Russbier.


S

SCHWARZBIER- Berea neagra de referinta din Germania. Spre deosebire de berile negre britanice, Stout (de pilda Guinness) berile negre germane sunt dulci, caramelizate si cu aroma de cafea. Corpolenta medie, gust pronuntat de malt prajit, culoare inchisa, textura cremoasa, spuma abundenta. Note alternante dulce-amarui, note de ciocolata si vanilie. Denumit uneori si Schwarz Pils (Pils negru) in mod eronat deoarece, spre deosebire de berile Pilsner, berile Schwarzbier nu sunt amarui. Final sec. Grad alcoolic de 4,5-5%. denumirea provine de la "schwarz" care inseamna "negru" in germana.


SUPER-PREMIUM- Termen ce desemneaza berile premium care ajung la nivelul de excelenta din punct de vedere calitativ. Categorie comerciala rezervata doar berilor extraordinar de calitative si care se adreseaza unui public cunoscator de bere.


U

URBOCK- Termen care desemneaza vechile beri Bock din nordul Germaniei, si care se produc respectand vechile tehnici de berificare de fermentatie inalta. Practic o bere Ale Bock, spre desoebire de Bock-urile clasice care sunt fermentate la temperaturi joase (Lager).


V

VIENNA- Termen folosit la desemnarea anumitor tipuri de bere lager, cu o culoare tipica, rosiatica, caracterizata prin aroma delicat-maltata, cu un continut mai redus de hamei. Berile Viena autentice erau cele rosii produse la Viena de Anton Dreher (cu origini germane) in secolul XIX, disparute apoi si redescoperite acum de anumite fabrici de bere. Maltate ferm, au un gust prajit compensat de caracterul amar al gustului fin de hamei.


VOLLBIER- Termen insemnad "bere plina" si care se refera la extractul primar prezent in bere, cuprins intre valorile de 11-14 grade Plato. 99% din berile comercializate in Germania se incadreaza in aceasta categorie.


W

WEIHNACHTSBIER- Sortiment de bere de sezon, destinat Craciunului, specific Bavariei. Sunt beri Bock ceva mai strong (8-9% alcool) si mai inchise la culoare. Se pot servi condimentate, intocmai ca vinul cu scortisoara. Se servesc in luna decembrie.


WIENERBIER- Sinonim pentru berile Vienna.


WIENER- Prescurtare pentru berile Wienerbier (Vienna).


WEISSBIER- Termen utilizat in Germania pentru a desemna berile din grau sau berile albe. Daca sunt imbuteliate cu drojdie se numesc Hefeweisse, daca sunt chihlimbarii se numesc Dunkel Weisse, iar daca au o anumita stralucire dupa ce filtrarea adecvata a fost efectuata, acestea se numesc Kristall Weisse. in sudul Germaniei dar mai ales in afara Germaniei sunt identificate prin termenul Weizen (care inseamna "grau"). De cele mai multe ori, au aroma de fruct, amintind de cuisoare si banane si un gust usor acrisor. Berile nefiltrate, blonde de acest tip, sunt usor tulburii. Conform Legii Germane a Puritatii Berii, berile Weissbier trebuie sa contina minimum 50% malt de grau iar restul orz. Berile albe din Bavaria contin de regula 70-80% malt de grau.


WEISS- Sinonim sau prescurtare pentru berile Weissbier.


WEIZENBIER- Bere din grau. Sinonim pentru berile Weissbier.


WEIZEN- Sinonim sau prescurtare pentru berile Weizenbier si Weissbier.


WEIZENBOCK- Termen desemnand berile Bock din grau. Se deosebesc de Hellerbock (sau Helles Bock), care sunt realizate din orz (malturi de Pils, Helles sau Vienna). Maltul de orz prajit da gust caramelizat Bock-urilor, pe cand maltul de grau le da un gust mai fructat si condimentat.


WEIZENDOPPELBOCK- Termen desemnand berile Doppelbock din grau. Gust mai putin pronuntat de cafea decat in cazul Doppelbock-urilor cu malt de orz (Pils, Vienna, etc.). Note de vanilie, fructe de padure. Savoare pronuntata de cereale. Bautura servita ca un digestiv in Germania, asemeni lichiorurilor.


WEIZENEISBOCK- Termen desemnand berile Eisbock din grau. Gust mai pronuntat de condimente (cuisoare, nucsoara, scortisoara), ciocolata amaruie si cafea neagra tare.


Z

ZOIGLBIER- Variatie a sortimentului Keller, realizat in nordul Bavariei. Bere de fermentatie joasa. Principala diferenta este ca berile Zoiglbier sunt maturate un timp mai redus decat Keller-urile.


ZOIGL- Sinonim sau prescurtare pentru berile Zoiglbier.


ZWICKELBIER- Versiunea mai slab alcoolizata si mai deschisa la culoare a berilor Keller. Marea diferenta este ca berile Zwickelbier sunt fermentate in tancuri inchise (cu capac) si au grad alcoolic mai redus (sub 5%), carbonatare mai ridicata ceea ce da o spumare mai consistenta decat la Keller. Gustul de hamei este mai putin pronuntat ca la Keller. Realizate tot in regiunea Franconia. Zwickelbier se matureaza un timp mai redus decat Keller-urile si se servesc proaspete, in primele luni dupa maturare, spre deosebire de Keller-uri care pe masura ce se invechesc devin mai bune.


ZWICKL- Sinonim sau prescurtare pentru berile Zwickelbier.


O poveste a berii